Witte vlekken in gezicht: oorzaken en behandeling van pigmentverlies

Witte vlekken op de huid van het gezicht kunnen voor veel mensen een punt van zorg zijn. Deze kleurveranderingen kunnen verschillende oorzaken hebben en de aard van witte vlekken kan variëren afhankelijk van factoren zoals de onderliggende aandoening, huidtype, en blootstelling aan externe factoren. Sommige witte vlekken zijn tijdelijk en kunnen vanzelf verdwijnen, terwijl andere een symptoom kunnen zijn van een chronische aandoening die medische behandeling vereist.

Verschillende aandoeningen kunnen witte vlekken op het gezicht veroorzaken, waaronder vitiligo, pityriasis alba, of tinea versicolor. Elk van deze aandoeningen heeft zijn eigen kenmerken en behandelingen. Beschikbare behandelingen variëren van lokale middelen die op de huid worden aangebracht tot behandelmethodes die gericht zijn op het onderdrukken van het immuunsysteem. Het is van belang om bij het verschijnen van witte vlekken op het gezicht medisch advies in te winnen om de juiste diagnose en behandeling te bepalen.

Belangrijke Inzichten

 • Witte vlekken op het gezicht kunnen diverse oorzaken hebben en variëren in type en ernst.
 • Voor elke aandoening die witte vlekken veroorzaakt, bestaan er specifieke behandelingen.
 • Professioneel medisch advies is essentieel om de juiste diagnose te stellen en een effectief behandelplan op te stellen.

Algemene oorzaken van witte vlekken in het gezicht

Witte vlekken op het gezicht zijn vaak het gevolg van pigmentverlies en kunnen verschillende onderliggende oorzaken hebben. Deze sectie behandelt de meest voorkomende oorzaken.

Pigmentstoornissen

Pigmentstoornissen zoals vitiligo zijn vaak verantwoordelijk voor het ontstaan van witte vlekken in het gezicht. Vitiligo kenmerkt zich door het verlies van huidpigmentcellen die melanine produceren. Dit kan leiden tot goed gedefinieerde witte plekken, die variatie vertonen in grootte en vorm.

Dermatologische aandoeningen

Verscheidene dermatologische aandoeningen, zoals eczeem, psoriasis, en schimmelinfecties zoals tinea versicolor, kunnen resulteren in witte vlekken op de huid. Dergelijke aandoeningen leiden tot hypopigmentatie, waarbij plekken met minder pigment ontstaan vergeleken met de omliggende huid.

Genetische factoren

Genetische factoren spelen ook een rol bij het ontstaan van witte vlekken in het gezicht. Aandoeningen zoals tubereuze sclerose en confettihuid hebben een genetische component en kunnen gepaard gaan met witte vlekken op de huid. Deze aandoeningen zijn echter minder gebruikelijk dan de bovengenoemde pigmentstoornissen en dermatologische aandoeningen.

Specifieke oorzaken en behandelingen

In deze sectie worden specifieke huidaandoeningen die witte vlekken in het gezicht kunnen veroorzaken onder de loep genomen, alsook hun bijhorende behandelingen.

Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij de pigmentcellen in de huid worden vernietigd, wat resulteert in witte vlekken. De behandeling kan bestaan uit lichttherapie of het aanbrengen van corticosteroïde crèmes om de pigmentatie te herstellen.

Pityriasis Alba

Deze aandoening kenmerkt zich door lichter gekleurde, schilferige plekjes, voornamelijk bij kinderen. Het wordt vaak geassocieerd met eczeem. De plekken verbeteren meestal vanzelf, maar hydraterende crèmes kunnen het herstel ondersteunen en de droge huid verminderen.

Schimmelinfecties

Schimmelinfecties zoals tinea versicolor worden veroorzaakt door een gist die leeft op de huid en kunnen leiden tot witte vlekken. Antischimmelcrèmes of -shampoos zijn veelgebruikte behandelingen om de schimmel te elimineren en de pigmentatie te egaliseren.

Preventie en zelfzorg

Bij de preventie en zelfzorg voor witte vlekken op de huid is het allereerst belangrijk om adequate zonbescherming toe te passen. Dit houdt in dat men een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor moet gebruiken, vooral als de huid reeds vlekken vertoont. Producten zonder chemische filters worden vaak aanbevolen om de huid te beschermen tegen de zon.

 • Goede hygiëne is ook cruciaal, waaronder het schoon en droog houden van de huid om schimmelgroei te voorkomen.
 • Bovendien kan men de huid verzorgen met hydraterende lotions of crèmes die ingrediënten bevatten om de huidbarrière te herstellen en uitdroging te beperken.

Bij zelfzorgmaatregelen voor aandoeningen als Pityriasis Alba, die lichte patches op de huid kunnen veroorzaken, kan men milde huidverzorgingsproducten gebruiken en de huid gehydrateerd houden. Voor aandoeningen zoals Tinea Versicolor, een schimmelinfectie, kunnen antischimmelcrèmes of -shampoos nuttig zijn.

Het is echter belangrijk om een dermatoloog te raadplegen als witte vlekken verschijnen, vooral als het aantal en de grootte van de vlekken toenemen. Zij kunnen nauwkeurig de onderliggende oorzaak van de witte vlekken bepalen en de meest geschikte behandelingsopties aanbieden. Wanneer witte vlekken verschijnen door aandoeningen zoals vitiligo, kan deskundig advies en behandeling nodig zijn om de aandoening effectief te behandelen.

Wanneer medisch advies inwinnen

Witte vlekken op het gezicht kunnen verschillende oorzaken hebben en niet altijd is medisch advies noodzakelijk. Echter, wanneer men de volgende symptomen ervaart, is het aan te bevelen om een arts te raadplegen:

 • Snelle uitbreiding: Als de witte vlekken zich snel uitbreiden over de huid.
 • Asymmetrische verspreiding: Wanneer de vlekken zich asymmetrisch verspreiden of een atypische vorm hebben.
 • Jeuk of irritatie: Als de witte vlekken gepaard gaan met jeuk, irritatie, of een branderig gevoel.
 • Resistentie tegen thuisbehandeling: Indien er geen verbetering optreedt na het toepassen van zelfzorgmaatregelen.
 • Begeleidende symptomen: Het optreden van andere symptomen zoals koorts, algemene malaise of onverklaarbaar gewichtsverlies.

Daarnaast is het belangrijk om alert te zijn op veranderingen in de vlekken:

 • Kleurverandering: De witte vlekken krijgen een andere kleur of worden rood.
 • Textuurverandering: Er is een verandering in de textuur; de huid wordt ruw of schilferig.
 • Sensitiviteit: Toegenomen gevoeligheid voor zonlicht of andere prikkels.

Het is significant om de huid regelmatig te controleren en bij twijfel altijd medisch advies in te winnen, aangezien sommige huidaandoeningen zoals vitiligo of actinische keratose tijdige behandeling vereisen. Een tijdige diagnose kan ook meer inzicht geven in effectieve behandelingsopties en het voorkomen van verdere verspreiding van de aandoening.