Home / Zonnebrand

Welke factor (SPF) zonnebrand? Kies de juiste bescherming voor je huid

Bij het kiezen van een zonnebrandcrème is de beschermingsfactor, of Sun Protection Factor (SPF), een essentieel element om rekening mee te houden. De SPF-waarde geeft aan in hoeverre het product bescherming biedt tegen UVB-straling, die verantwoordelijk is voor het verbranden van de huid. Een hogere SPF betekent meer bescherming, maar geen enkel zonnebrandmiddel kan 100% van de UV-straling blokkeren. De keuze van de juiste factor hangt af van verschillende factoren, waaronder huidtype, intensiteit van de zonnestraling en de activiteiten die worden ondernomen.

Het belang van het regelmatig opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème, ongeacht de gekozen beschermingsfactor, kan niet worden overschat. Het correct en consistent toepassen van zonnebrand draagt bij aan een effectievere bescherming tegen zonnebrand en de langetermijneffecten van zonbeschadiging, zoals vroegtijdige veroudering en het risico op huidkanker. Daarnaast is het van belang om te kiezen voor een zonnebrandcrème die breedspectrum bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-stralen, voor een alomvattende huidbescherming.

Belangrijkste Punten

  • SPF-waarde is cruciaal voor effectieve bescherming.
  • Regelmatige applicatie verhoogt de bescherming.
  • Kies voor breedspectrum bescherming.

Beschermingsfactoren van Zonnebrand

Bij het kiezen van een zonnebrandcrème is het essentieel om de beschermingsfactoren goed te begrijpen. Deze factoren bepalen hoe goed de huid beschermd wordt tegen schadelijke zonnestraling.

SPF Waarde

SPF, ofwel Sun Protection Factor, is een maat voor hoe goed zonnebrandcrème de huid beschermt tegen UVB-straling, de voornaamste oorzaak van zonnebrand. Een hogere SPF betekent meer bescherming: SPF 15 filtert bijvoorbeeld ongeveer 93% van de UVB-straling, terwijl SPF 30 en SPF 50 respectievelijk ongeveer 97% en 98% filteren. De keuze van een SPF hangt af van verschillende factoren, zoals huidtype en de verwachte blootstelling aan de zon. Voor kinderen wordt een beschermingsfactor van minimaal 30 aanbevolen.

UVA en UVB Bescherming

Zonnebrandcrème beschermt niet alleen tegen UVB-straling, maar ook tegen UVA-straling, die kan leiden tot voortijdige huidveroudering en andere huidschade. Het is belangrijk dat de zonnebrand die men kiest, “breedspectrum” bescherming biedt tegen beide soorten straling. Hoewel SPF voornamelijk betrekking heeft op UVB-bescherming, geeft de aanwezigheid van het UVA-logo aan dat er ook voldoende UVA-bescherming is. Het is aan te raden om te kiezen voor producten met een hoge beschermingsfactor van SPF 30 tot 50 voor een effectieve bescherming tegen zowel UVA als UVB stralen.

Type Zonnebrandcrème

Bij het kiezen van een zonnebrandcrème is het belangrijk rekening te houden met de vorm van de zonnebescherming. Factoren die meespelen in de keuze zijn huidtype, activiteiten en persoonlijke voorkeur. De volgende producttypes bieden verschillende applicatiemethoden om aan individuele behoeften te voldoen.

Crème

Zonnebrandcrèmes in crèmevorm zijn dikker en hydrateren de huid vaak goed. Ze zijn met name geschikt voor mensen met een droge huid en voor toepassing op het gezicht. Een gelijkmatige toepassing is essentieel voor een effectieve bescherming.

Spray

Zonnebrandsprays zijn makkelijk aan te brengen en ideaal voor een snelle applicatie, vooral op grotere oppervlakken van het lichaam. Echter, be careful not to inhale the spray and ensure thorough coverage to avoid missed spots.

Gel

Zonnebrandgels bieden een licht en verkoelend gevoel en worden snel door de huid opgenomen. Deze zijn vooral gunstig voor mensen met een vette of behaarde huid, omdat gels minder snel een plakkerig gevoel achterlaten.

Toepassing en Herhaalfrequentie

Bij het kiezen van de juiste zonnebrandcrème is niet alleen de factor van belang, maar ook de toepassing en de frequentie waarmee men de crème moet heraanbrengen. Het advies van experts zoals KWF is om minstens factor 30 te gebruiken en de crème elke twee uur opnieuw aan te brengen. Dit is vooral belangrijk op dagen dat men langdurig aan de zon wordt blootgesteld, zoals op het strand of in het park.

Het is essentieel dat de zonnebrandcrème royaal wordt aangebracht op alle blootgestelde huid. Men dient elke twee uur een nieuwe laag aan te brengen en altijd na het zwemmen of overmatig zweten. Dit komt doordat water en zweet de effectiviteit van de zonnebrandcrème kunnen verminderen.

Hieronder volgt een korte richtlijn:

  • Voor het zonnen: breng 15 tot 30 minuten voor blootstelling aan de zon zonnebrandcrème aan.
  • Tijdens het zonnen: smeer elke twee uur opnieuw, en altijd na het zwemmen of hevig transpireren.
  • Na het zonnen: hydrateer de huid met een geschikte after-sun.

Gebruikers moeten ook oppassen niet te besparen op de hoeveelheid crème. Een gemiddelde volwassene heeft ongeveer 35 milliliter nodig om het hele lichaam te bedekken, wat gelijkstaat aan ongeveer zes volle theelepels: één voor het gezicht en de nek, één voor elke arm en de schouders, twee voor de torso en twee voor de benen en voeten.

Voor kinderen en personen met een gevoelige huid is het rationeel om een zonnebrandcrème met een hogere SPF te kiezen en vaker te herhalen. Ook hier benadrukt bijvoorbeeld Eucerin de individuele verschillen in huidtype en de invloed van de locatie op de snelheid waarmee men kan verbranden.

Huidtype en Zonnebrand

Bij het kiezen van de juiste zonnebrandcrème is het belangrijk om rekening te houden met het huidtype van een persoon. De Sun Protection Factor (SPF) benodigd voor optimale bescherming verschilt per huidtype.

  • Licht huidtype: Mensen met een licht huidtype verbranden snel en hebben een hogere SPF nodig, ideaal is een SPF van 30 tot 50. Bezoek KWF voor meer informatie over de geschikte SPF voor verschillende huidtypes.
  • Donker huidtype: Bij een donkere huid, die minder snel verbrandt, is een lagere SPF vaak voldoende. Toch blijft bescherming belangrijk om schade door UV-straling te voorkomen.
  • Kinderen: De huid van kinderen is gevoeliger, waardoor een hoge SPF van minimaal 30 en goede heraanbrengpraktijken aangeraden worden.

De hoeveelheid en frequentie van het aanbrengen zijn ook cruciaal voor effectieve bescherming. Eucerin biedt meer inzicht in de keuze van zonnebrand afhankelijk van verschillende factoren zoals huidtype en blootstellingsduur aan zonlicht.

Het correct aanbrengen van zonnebrandcrème omvat:

  • Royaal smeren: voldoende crème gebruiken om alle blootgestelde huid te bedekken.
  • Herhaaldelijk aanbrengen: elke twee uur, na het zwemmen, afdrogen of zweten.

Een bewuste keuze van zonnebrand kan het risico op zonnebrand en langetermijnschade door UV-straling aanzienlijk verminderen.