Atrofisch litteken: Behandeling en Preventie

Atrofische littekens zijn ingezonken beschadigingen in de huid die ontstaan ​​als gevolg van een verstoorde wondgenezing. Deze littekens zijn kenmerkend omdat ze onder het niveau van de omringende huid liggen, vaak resulterend in deukjes en dunner wordende huid. De aanwezigheid van atrofische littekens kan verschillende oorzaken hebben, zoals acne, waterpokken, operaties, brandwonden of zelfs striae. Ze zijn zichtbaar anders dan normaal littekenweefsel omdat er een tekort is aan bindweefsel.

De behandeling van atrofische littekens hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst en het type litteken, evenals de locatie en de voorkeuren van de persoon. Hoewel sommige littekens vervaagd kunnen worden met tijdsverloop of behandeling, kan hun psychologische impact aanzienlijk zijn, waardoor begrip, zorg en soms ook professionele hulp nodig zijn bij het omgaan met de gevolgen van dergelijke littekens.

Belangrijkste Punten

 • Atrofische littekens zijn ingezonken en kunnen ontstaan na acne, chirurgie of verwondingen.
 • Behandeling varieert afhankelijk van littekentype en persoonlijke omstandigheden.
 • Deze littekens kunnen een aanzienlijke psychologische impact hebben.

Definitie van Atrofisch Litteken

Atrofische littekens zijn ingezonken littekens die zich vormen wanneer de huid dunner wordt, wat te wijten is aan een verlies aan collageen en andere weefsels onder de huid. Deze vorm van littekens komt vaak voor na acne, waterpokken of als gevolg van een operatie.

Een atrofisch litteken manifesteert zich als een deukje in de huid, die opmerkelijk dunner en soms doorschijnender kan lijken dan de omliggende huid. Het litteken ligt beneden het huidoppervlak, wat tegenstelt is aan hypertrofische littekens, die verheven boven de huid uitsteken.

Kenmerken:

 • Vorm: in het algemeen ingezonken of deukachtig.
 • Textuur: dunner en vaak gladder dan de omringende huid.
 • Kleur: kan variëren van huidskleur tot wat lichter of donkerder.

Oorzaken van de vorming van atrofische littekens zijn divers. Deze kunnen onder meer zijn:

 • Druk of spanning op de wond tijdens genezing.
 • Verstoorde wondgenezing door infecties, slechte doorbloeding, of onvoldoende voeding.
 • Chronische huidaandoeningen, zoals acne.

Voor meer diepgaande informatie over hoe atrofische littekens ontstaan en behandeld kunnen worden, kan men bezoeken: Oorzaak en behandeling van atrofische littekens.

Oorzaken van Atrofische Littekens

Atrofische littekens ontstaan wanneer het genezingsproces van de huid verstoord is en dit resulteert in een vermindering van weefsel.

Huidbeschadiging

Een atrofisch litteken kan het gevolg zijn van huidbeschadiging zoals een snee, schaafwond, of brandwond. Wanneer de beschadiging aan de huid geneest maar niet voldoende nieuw bindweefsel aanmaakt, kan dit leiden tot een verzonken litteken.

Chirurgische Ingrijpen

Chirurgische ingrepen kunnen ook atrofische littekens achterlaten. Bij onvoldoende wondverzorging of complicaties tijdens de genezing kan de huid minder nieuw weefsel aanmaken, wat resulteert in een ingetrokken litteken.

Acne en Waterpokken

Ten slotte zijn acne en waterpokken veelvoorkomende oorzaken van atrofische littekens. Door ontstekingen en daaropvolgende genezing kan de huid onvoldoende bindweefsel aanmaken, wat leidt tot kleine maar permanente deukjes in de huidoppervlakte.

Behandelingsmethoden

Er zijn verschillende effectieve behandelingsmethoden voor atrofische littekens. De keuze van de behandeling hangt af van de grootte, locatie en diepte van het litteken.

Dermale Fillers

Dermale fillers kunnen ingezet worden om de contouren van atrofische littekens te verbeteren. Ze werken door het volume onder het litteken op te vullen, waardoor het litteken minder zichtbaar wordt. De resultaten zijn over het algemeen tijdelijk, omdat het lichaam de filler na verloop van tijd afbreekt.

Lasertherapie

Lasertherapie maakt gebruik van geconcentreerd licht om de huid te stimuleren en zo de productie van collageen te verhogen. Dit kan helpen om de structuur van de huid onder het litteken te verbeteren. Er zijn verschillende soorten laserbehandelingen beschikbaar, waarvan sommige zich richten op oppervlakkige lagen van de huid, terwijl anderen dieper kunnen doordringen.

Microneedling

Microneedling is een procedure waarbij gebruik wordt gemaakt van kleine naalden om de huid te perforeren en zo het natuurlijke herstelproces van de huid te stimuleren. Het bevordert de productie van collageen en elastine, wat kan leiden tot een significante verbetering van het uiterlijk van atrofische littekens.

Preventie en Zelfzorg

Het voorkomen van atrofisch littekens begint met adequaat wondbeheer. Men dient directe zorg te verlenen bij huidbeschadiging door schone, droge verbanden te gebruiken en een arts te raadplegen indien nodig. Het vermijden van verdere verwonding of irritatie van het gebied is cruciaal.

Voor zelfzorg zijn er verschillende stappen die men kan ondernemen om atrofisch littekens zo minimaal mogelijk te houden:

 • Reiniging: De huid zorgvuldig en regelmatig schoonmaken met milde zeep en water.
 • Bescherming: Een vochtinbrengende crème gebruiken en de huid beschermen tegen de zon met een hoog SPF zonnebrandcrème.
 • Niet krabben: Vermijd het krabben of wrijven aan korstjes of de beschadigde huid.
 • Vochtinbrengende middelen: Het toepassen van crèmes die siliconen bevatten kan helpen bij de heling.
 • Geduld: Huidgenezing is een langzaam proces en het is belangrijk om geduldig te zijn met de resultaten.

Voor specifieke behandelingen kunnen deskundige methoden zoals lasertherapie of microneedling overwogen worden. Consultatie met een dermatoloog of huidtherapeut is aanbevolen om persoonlijk advies te krijgen.

Het is ook belangrijk te beseffen dat een gewonde huid niet altijd volledig in eigen beheer te behandelen is. Bij ernstige gevallen, of als er twijfel bestaat over de beste aanpak, kan het raadzaam zijn om professionele hulp te zoeken bij ZGT Helon of Sproet.

Psychologische Impact van Littekens

Littekens kunnen een significante psychologische invloed hebben op een individu. Het zichtbaar zijn van een litteken, vooral als het zich op een prominente plaats bevindt zoals het gezicht, kan leiden tot zelfbewustzijn en onzekerheid. Mensen kunnen zich sociaal geïsoleerd voelen of ervaren moeilijkheden in hun persoonlijke en professionele relaties door reacties van anderen op hun littekens.

 • Zelfbeeld: Littekens kunnen iemands zelfbeeld en zelfwaardering beïnvloeden. Individuen kunnen zich minder aantrekkelijk voelen, wat hun zelfvertrouwen schaadt.
 • Mentale gezondheid: Er is een verband tussen littekens en het ontstaan van psychologische problemen, zoals depressie en angst. Vooral bij littekens op de ziel kan het effect langdurig zijn.

De impact verschilt echter per persoon en hangt af van de ernst en de locatie van het litteken, alsmede de individuele copingmechanismen en persoonlijke context. Sommige individuen kunnen hun littekens zien als een teken van kracht en veerkracht, terwijl anderen meer negatieve emoties ervaren.

Medische en psychologische ondersteuning, zoals therapie, kan helpen bij het verwerken van deze gevoelens. Het is belangrijk om te erkennen dat de emotionele impact van littekens serieus genomen moet worden en dat er professionele hulp beschikbaar is voor diegenen die het nodig hebben.