Haren krullen met krultang: Een Stap-voor-Stap Handleiding

Bij het creëren van prachtige krullen met een krultang komt iets meer kijken dan simpelweg het haar om het hete ijzer wikkelen. De voorbereiding van het haar, de keuze van de krultang, en de wijze van krullen zijn cruciaal voor een uitstekend resultaat. Het begint allemaal met de selectie van de juiste krultang, aangezien verschillende diameters verschillende soorten krullen voortbrengen. Ook de temperatuurinstelling is van groot belang; gebruik een lagere temperatuur voor fijn haar en een hogere voor dikker haar om de kans op beschadiging te verminderen.

Om te beginnen is het voorbereiden van het haar essentieel. Dit houdt in dat het haar schoon, droog en vrij van klitten moet zijn. Een hittebeschermend product kan helpen om het haar te beschermen tegen de potentiële schade veroorzaakt door de hitte van de krultang. Wanneer je krullen gaat maken, is de techniek belangrijk. De grootte van de haarstrengen en de richting waarin je de krul maakt, kunnen het uiteindelijke effect van de krul significant beïnvloeden. Herhaald oefenen kan resulteren in het consistent creëren van mooie, veerkrachtige krullen.

Belangrijkste punten

 • De keuze van de krultang en de temperatuurinstelling zijn bepalend voor het uiterlijk van de krullen.
 • Een zorgvuldige voorbereiding van het haar is noodzakelijk voor een optimaal resultaat.
 • De krultechniek en haarverzorging na het krullen dragen bij aan de duurzaamheid van de krullen.

De Essentiële Benodigdheden

Voordat men aan de slag gaat met het krullen van het haar, is het cruciaal om de juiste gereedschappen en producten bij de hand te hebben. Deze zullen helpen om het proces vloeiend te laten verlopen en om schitterende krullen te creëren die langer in model blijven.

Krultang Kiezen

Een goede krultang is onmisbaar voor het creëren van perfecte krullen. Er zijn krultangen beschikbaar in verschillende diameters; een dunne tang voor strakke krulletjes en een dikke tang voor grove golven. Let op kenmerken zoals temperatuurinstellingen, het materiaal van de krultang, en of het een keramische coating heeft, wat helpt bij het gelijkmatig verdelen van de warmte en het verminderen van haarschade.

Haarverzorgingsproducten

Alvorens te beginnen met krullen, is het toepassen van de juiste haarverzorgingsproducten essentieel. Deze producten omvatten hittebeschermers, die het haar beschermen tegen mogelijke schade door hitte, en styling producten zoals mousse of haarspray die de krullen helpen verstevigen en hun vorm langer behouden. Bij het aanbrengen van producten is het belangrijk te letten op de hoeveelheid; te veel kan het haar verzwaren, terwijl te weinig de bescherming kan verminderen.

Voorbereiding van het Haar

Voordat men begint met het krullen van het haar met een krultang, is een goede voorbereiding cruciaal voor een optimaal resultaat. Hieronder staan de belangrijke stappen opgesomd:

 • Haar wassen: Men start met schoon en droog haar. Vettig haar kan de krullen verzwaren, waardoor ze sneller uitzakken.
 • Hittebeschermend middel: Het gebruik van een hittebeschermende spray is essentieel om beschadiging door de hitte te voorkomen.

Haarverdeling:

 • Zet het bovenste deel van het haar vast met haarclipjes.
 • Verdeel het onderste gedeelte in secties van ongeveer 2 à 3 cm breed.

Temperatuurkeuze:

 • Fijn haar: circa 160ºC
 • Dik haar: tot 220ºC

Een keramische of titanium krultang kiezen kan de kans op haarbeschadiging verkleinen en zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling.

 • Ontwarren: Voor men de krultang gebruikt, dient men het haar goed te ontklitten voor een glad resultaat.

Door deze stappen nauwkeurig te volgen, kan men de kans op haarbeschadiging verkleinen en een beter fundament leggen voor langdurige krullen.

Het Krullen van het Haar

Het correct toepassen van technieken en het afstellen van de temperatuurinstellingen zijn essentieel voor het creëren van de perfecte krullen met een krultang.

Sectietechnieken

Het gelijkmatig verdelen van het haar in secties zorgt voor een uniforme krul over het gehele hoofd. Begin bij de onderste haarlagen en werk omhoog, zodat elke sectie goed bereikbaar is. Gebruikers kunnen verschillende technieken toepassen, zoals het plat wikkelen van het haar om de tang voor een meer natuurlijke golf of het draaien van het haar voor een strakke spiraalkrul. Een goede voorbereiding omvat het uitkammen van het haar voor het krullen, wat terug te lezen is in de instructies op Glamourista.

Krulrichtingen

De richting waarin het haar om de krultang gewikkeld wordt, is bepalend voor het eindresultaat. Voor een natuurlijke uitstraling worden krullen afgewisseld tussen naar het gezicht toe en van het gezicht af rollend. Voor meer volume krult men het haar vanaf de aanzet en voor een subtiel effect start men verder van de hoofdhuid af.

Temperatuurinstellingen

De juiste temperatuur voorkomt haarbeschadiging en zorgt voor het vasthouden van de krul. Dun en fijn haar vereist een lagere temperatuur dan dik of stug haar. Het is van belang om de krultang op te warmen tot de aanbevolen temperatuur en niet hoger, zoals vermeld in de handleiding op Wikihow, om de integriteit van het haar te waarborgen. De optimale temperatuur varieert, dus het is noodzakelijk de gebruiksaanwijzing van de specifieke krultang te raadplegen.

Nazorg en Haarstyling

Eenmaal perfect gekruld, behoeft het haar de juiste nazorg en styling om de krullen te behouden en de algehele look te verfraaien.

Krullen Fixeren

Na het krullen is het essentieel om de krullen te fixeren, zodat ze de hele dag mooi blijven zitten. Men kan een haarlak gebruiken met een sterke houvast. Een fijn vernevelde mist is aan te raden, zoals beschreven op wikiHow, dit zorgt ervoor dat de krullen niet verzwaren of verkleven. Een alternatief is haarspray op alcoholbasis voor extra volume en houvast zonder het haar uit te drogen.

Haarstyling Tips

Bij haarstyling geldt dat men creatief kan zijn met accessoires en technieken om een persoonlijke touch te geven aan de krullen. Een paar tips zijn:

 • Gebruik vingertoppen licht besprenkeld met serum of olie om krullen zachtjes te scheiden en om pluis te voorkomen, zoals aanbevolen door Beautify.
 • Overweeg het gebruik van haarclips of spelden voor een nonchalante opsteeklook waarbij enkele krullen losjes langs het gezicht hangen.

Door de juiste fixatie en haarstyling technieken te gebruiken, zal het haar er verzorgd uitzien en de hele dag door mooi blijven.