Krullen Verzorgen: Essentiële Tips voor Gezonde, Veerkrachtige Lokken

Mensen met krullend haar weten dat de juiste verzorging een wereld van verschil kan maken. Het unieke patroon van krullen vraagt om specifieke verzorgingsmethoden en -producten om ze er op hun best uit te laten zien. Voedende shampoos, hydraterende conditioners, en de juiste styling producten helpen krullen te definiëren en vocht vast te houden, waardoor pluis wordt verminderd en de natuurlijke schoonheid van het haar naar voren komt.

Het verzorgen van krullen is niet alleen een kwestie van de juiste producten gebruiken; het gaat ook over methoden en technieken om het haar te behandelen. Het voorzichtig kammen van krullend haar om breuk te voorkomen, het kennen van je specifieke krultype om de geschiktste producten te kiezen, en het regelmatig bezoeken van een kapper die gespecialiseerd is in krullend haar zijn allemaal belangrijke onderdelen van een effectieve krullenverzorgingsroutine.

Wat zijn Krullen?

Krullen zijn een specifiek type haarstructuur gekenmerkt door een spiraalvormige of kurkentrekkerachtige vorm. De textuur en vorm variëren sterk van persoon tot persoon.

Soorten Krulpatronen

Er zijn talrijke krulpatronen, variërend van losse golven tot strakke spiraalkrullen. Deze patronen worden vaak gecategoriseerd in verschillende types, zoals:

 • Krultype 2: Licht golvend haar
  • 2a: Losse, lichte golven
  • 2b: Medium golvend
  • 2c: Gedefinieerde golven
 • Krultype 3: Duidelijke krullen
  • 3a: Grote, losse krullen
  • 3b: Medium krullen
  • 3c: Dichte, strakke krullen
 • Krultype 4: Kinky of zeer strakke krullen
  • 4a: Zachte, strakke krul
  • 4b: Z-vormige krul
  • 4c: Zeer strakke krul, vaak zonder zichtbare kruldefinitie

Kenmerken van Krullend Haar

Krullend haar onderscheidt zich door een aantal unieke kenmerken:

 • Hydratatiebehoefte: Krullen hebben de neiging droger te zijn dan steil haar, omdat natuurlijke oliën moeilijker de gehele haarlengte kunnen bereiken.
 • Vorm van haarzakjes: De vorm en hoek van de haarzakjes bepalen de mate en het type krul. Hoe platter de haarzakje, hoe meer het haar zal krullen.

Basis Verzorgingstips

Bij het verzorgen van krullen is het belangrijk om producten en technieken te gebruiken die aangepast zijn aan de specifieke behoeften van krullend haar. Dit zorgt voor een gezonde uitstraling en behoud van de natuurlijke veerkracht.

Geschikte Shampoos en Conditioners

Het selecteren van de juiste shampoo en conditioner is cruciaal voor krullend haar. Men moet producten kiezen die hydraterend en sulfaatvrij zijn om de haarschubben niet te strippen van natuurlijke oliën. De producten van Krullen Verzorgen bieden specifieke tips voor het selecteren van producten die de krullen niet verzwaren of uitdrogen.

Haar hydrateren

Krullend haar vereist extra hydratatie om pluis tegen te gaan en de krullen te definiëren. Dit kan bereikt worden door hydraterende haarmaskers of leave-in conditioners te gebruiken. Ook kan men volgens tips van Libelle overwegen om het haar te ‘ploppen’ in een katoenen T-shirt om het zacht en gehydrateerd te drogen.

Ontklitten en Kamtechnieken

Het zorgvuldig ontklitten van krullen is essentieel om haarbreuk te voorkomen. Krullend haar dient bij voorkeur ontklit te worden wanneer het nat is, met een grove kam of de vingers. Op de pagina van Hairaction vindt men aanbevelingen voor het gebruik van geschikte kamtechnieken die de natuurlijke krulpatroon niet verstoren.

Styling en Onderhoud

Bij het verzorgen van krullen is het essentieel dat men de juiste producten kiest en de technieken toepast die de natuurlijke vorm van de krul benadrukken en beschermen.

Kruldefiniërende Producten

Het gebruik van de juiste kruldefiniërende producten is cruciaal voor het behoud van levendige en veerkrachtige krullen. Men kan kiezen voor producten die specifiek voor krullend haar zijn ontwikkeld. Deze kunnen helpen bij het definiëren van de krul zonder het haar zwaar te maken of te verzwaren. Conditioners zonder siliconen en met natuurlijke oliën zijn vaak aanbevolen; ze voorzien het haar van de nodige hydratatie en voorkomen uitdroging, wat essentieel is voor krullen die er gezond uitzien.

Drogen en Beschermen

Bij het drogen van krullend haar verdient het aanbeveling om gebruik te maken van een microfiber handdoek of een oud katoenen T-shirt. Deze materialen veroorzaken minder wrijving dan traditionele handdoeken, wat de vorming van pluis kan verminderen en haarbreuk kan voorkomen. Aan de lucht laten drogen is de meest zachte methode, maar voor wie een haardroger gebruikt, is een diffuser een onmisbaar hulpmiddel om de krullen gelijkmatig te drogen en hun vorm te behouden. Ook bescherming tegen hitte tijdens het stylen, zoals het gebruik van hittebeschermende sprays, is een belangrijke stap om het haar te beschermen tegen schade.