Wat te doen tegen droge lippen: Effectieve Verzorgingstips

Droge lippen zijn een veelvoorkomend probleem, zeker in de koudere maanden of juist wanneer mensen veel in een droge, airconditioned omgeving verblijven. Dit ongemakkelijke gevoel kan soms leiden tot scheurtjes en pijnlijke kloven. Er zijn echter meerdere effectieve manieren om droge lippen te behandelen en te voorkomen dat ze terugkeren. Goede hydratatie is essentieel, zowel van binnen uit door voldoende water te drinken, als van buitenaf door het aanbrengen van de juiste lippenbalsems.

Bij de behandeling van droge lippen is het belangrijk om producten te kiezen die de lippen voeden zonder ze verder te irriteren. Zo kunnen sommige producten die prettig aanvoelen door hun geur of smaak soms juist averechts werken. Het is tevens raadzaam om slechte gewoonten die de lippen kunnen uitdrogen, zoals aan de lippen likken of het pulken aan velletjes, te vermijden.

Belangrijkste Inzichten

 • Hydratatie is cruciaal, zowel inwendig als uitwendig.
 • Kies verzorgende producten zonder irriterende stoffen.
 • Vermijd gewoonten die droge lippen kunnen verergeren.

Oorzaken van Droge Lippen

Droge lippen kunnen door diverse factoren veroorzaakt worden. Het is belangrijk deze oorzaken te herkennen om de juiste behandelmethode te kunnen toepassen.

 • Weersomstandigheden: Koude wind zorgt ervoor dat vocht uit de lippen sneller verdampt. Ook UV-straling van de zon kan een uitdrogend effect hebben.
 • Medicijngebruik: Bepaalde medicijnen zoals diuretica, lithium, chemotherapieën of isotretinoïne hebben als bijwerking dat ze de lippen kunnen uitdrogen.
 • Uitdroging: Onvoldoende water drinken vermindert het vochtgehalte in het lichaam, inclusief de lippen.
 • Voedingsgewoonten: Pittig eten kan bijdragen aan uitdroging van de lippen.
 • Slechte gewoonten: Aan lippen likken verergert droogheid omdat speeksel verdampend werkt wanneer het op de lippen droogt.

Daarnaast kan een vitaminetekort, zoals een tekort aan B-vitaminen, ijzer en zink, ook bijdragen aan de conditie van droge lippen. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot kloofjes en barstjes. Het is ook belangrijk om te beseffen dat sommige lippenbalsems slechts een tijdelijke oplossing bieden en niet de onderliggende oorzaak aanpakken. Occlusieve balsems zoals vaseline kunnen helpen om vocht beter vast te houden.

Het gebruik van lippenbalsem zonder geur- of smaakstoffen is aan te raden, omdat deze stoffen irritatie kunnen veroorzaken en zo de droogheid verergeren. Verder wordt geadviseerd om niet aan de lippen of losse velletjes te plukken omdat dit kan leiden tot verdere beschadiging van de lippenhuid.

Preventieve Maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit oude gezegde is zeker van toepassing op het verzorgen van de lippen om uitdroging te voorkomen. De volgende maatregelen kunnen helpen om droge lippen te voorkomen.

Hydratatie en Voeding

Het belang van goede hydratatie mag niet onderschat worden. Het consumeren van voldoende water helpt het lichaam en de lippen om gehydrateerd te blijven. Daarnaast zijn voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren essentieel; zij kunnen bijvoorbeeld gevonden worden in zonnebloemolie, wat een bewezen middel is tegen droge lippen (Oma Weet Raad).

 • Drink dagelijks: 1.5 – 2 liter water
 • Eet gezond: Voeg voedingsmiddelen toe aan je dieet die rijk zijn aan omega-3, zoals vette vis, lijnzaad, en walnoten.

Bescherming tegen weersinvloeden

Lippen zijn bijzonder gevoelig voor weersomstandigheden zoals sterke wind, koude temperaturen, en schadelijke UV-stralen. Het aanbrengen van een beschermende balsem met SPF kan helpen de lippen te beschermen tegen de zon (Vitakruid). Draag bij koud weer een sjaal om de mond te bedekken en vochtverlies te beperken.

 • Gebruik lippenbalsem: Kies producten met SPF voor bescherming tegen de zon
 • Dek af: Bescherm je lippen tegen kou en wind met een sjaal

Behandelingen

Een effectieve behandeling van droge lippen vereist passende producten die vocht inbrengen en bescherming bieden tegen verdere uitdroging.

Lippenbalsem en Oliën

De keuze voor een lippenbalsem zonder parfum en smaakstoffen is essentieel, omdat deze vaak irriterende stoffen bevatten die lippen verder kunnen uitdrogen. Drs Leenarts adviseert voor droge lippen een vette zalf of goede lippenbalsem en benadrukt het belang van regelmatige toepassing voor het behoud van een vettige beschermlaag. Vaseline wordt ook vaak aangeraden als barrière om vochtverlies te voorkomen.

Oliën zoals kokosolie of jojoba-olie kunnen nuttig zijn als natuurlijke vochtinbrengende middelen en voor het verzachten van de lippen. Deze oliën bevatten vetzuren die helpen bij het herstellen van de lippenbarrière.

Natuurlijke Remedies

Natuurlijke remedies kunnen een aanvullende aanpak bieden voor het behandelen van droge lippen. Honing heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen en kan gebruikt worden om de lippen te hydrateren en mogelijke infecties te voorkomen. Komkommer biedt hydratatie door het hoge watergehalte en kan verlichting bieden bij droge en gesprongen lippen.

Het is ook te adviseren om pittige kruiden te vermijden en te stoppen met roken, omdat deze factoren de lippen kunnen uitdrogen, zoals vermeld door Holland & Barrett. Daarnaast is het bevorderlijk voor de lipgezondheid om een dieet te volgen dat rijk is aan vitamines en om voldoende water te drinken.

Wat te Vermijden

Bij de behandeling van droge lippen is het belangrijk dat men bepaalde gedragingen en producten vermijdt die het probleem kunnen verergeren. Hieronder staat een lijst van acties en stoffen die men beter kan mijden:

 • Lippen likken: Dit lijkt een tijdelijke oplossing, maar speeksel droogt de lippen uit en laat ze nog meer schilferen.
 • Velletjes trekken: De neiging om aan droge velletjes te trekken dient men te onderdrukken, omdat dit de lippen kan beschadigen en het herstelproces vertraagt.
 • Sterk geparfumeerde producten: Het gebruik van lippenbalsems of -verzorgingsproducten met parfum kan irritatie veroorzaken, wat de droogheid verergert.
 • Roken: Roken is een gewoonte die negatieve invloed heeft op de vochtbalans en de conditie van de lippen.
Te vermijden productenReden
Lippenstift met parabenenKan uitdroging veroorzaken
Lippenbalsem met smaakstoffenKan leiden tot meer likken van lippen
Kruidige voedingsmiddelenKan vochtbalans verstoren

Het is raadzaam om met deze factoren rekening te houden wanneer men kampt met droge lippen. Door ze te vermijden, kan men de lippen helpen om te herstellen en verdere uitdroging te voorkomen.

Medisch Advies

Bij het behandelen van droge lippen kan medisch advies nuttig zijn. Een arts kan onderliggende oorzaken vaststellen en gerichte behandelingsopties voorstellen. Hydratatie is cruciaal, zowel intern door voldoende water te drinken, als extern door het aanbrengen van een vochtinbrengende balsem. Een veelgebruikte tip is om niet aan de lippen te likken – hoewel dit tijdelijk verlichting kan bieden, droogt speeksel de lippen juist verder uit.

In sommige gevallen kan het gebruik van een zalf met beschermende bestanddelen, zoals vaseline of andere geur- en smaakstofvrije producten, geadviseerd worden. Deze vormen een barrière tegen externe factoren en behouden het vocht in de lippen.

Het is ook aan te raden om te letten op voeding; voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde huid. Voorbeelden zijn producten met vitamine B en ijzer of omega-3 vetzuren, die helpen bij het in conditie houden van de huid. Eventuele tekorten kunnen droge lippen verergeren.

Als droge lippen gepaard gaan met symptomen zoals pijn, kloven of langdurige klachten, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. In sommige gevallen kunnen droge lippen wijzen op een aandoening zoals cheilitis, wat kan resulteren in ontstoken mondhoeken.

Schroom niet om een dermatoloog of huisarts te raadplegen voor verdere diagnostiek en behandeling. Zij kunnen bepalen of er een medische oorzaak is, zoals eczeem of een infectie, en een passende behandeling voorstellen.