Welke invloed heeft Kapha Dosha op uw gezondheid en welzijn?

Kenmerken van Kapha Dosha

Kapha Dosha, herkenbaar aan de fundamentele elementen water en aarde, vormt een cruciale basis in de Ayurvedische leer. Deze dosha is essentieel voor het behouden van structuur in het lichaam, invloed hebbend op de gezondheid van longen, keel, neus, mond en hoofd, evenals celvorming en de productie van lymfe en slijm. Belangrijk voor het vetweefsel, beïnvloedt Kapha Dosha eveneens de emotionele en mentale gesteldheid, een rol spelend in emoties, het gevoelsleven, geheugen, en de eigenschap om trouw te zijn aan iets of iemand.

Kapha staat bekend om zijn stabiliserende en trage aard, met kenmerken zoals:

 • Gewicht: neiging naar zwaarte
 • Smaak: voorkeur voor zoetige dingen
 • Textuur: olieachtig en kleverig
 • Temperament: standvastig en rustig
 • Snelheid: neiging tot langzame reacties
 • Temperatuur: koude constitutie
 • Consistentie: zacht

De manifestaties van Kapha omvatten:

 • Seizoenen: meer actief gedurende de winter en het vroege voorjaar
 • Huidtype: neiging naar een vettere huid, gladheid en soms acne
 • Lichaamsbouw: stevig en krachtig met goede uithoudingsvermogen
 • Mentaal: rustige persoonlijkheid met een goed langetermijngeheugen, maar soms traag in het op gang komen

Bovendien zijn mensen met een overheersende Kapha dosha geneigd om tijdens de late ochtend en vroege avond momenten van rust te ervaren. Hun reactie op stress kan zich uiten in vormen zoals vermoeidheid of uitstelgedrag, en veelal is er een verhoogde Kapha aanwezig gedurende de jeugd en adolescentie.

Gezondheidsuitdagingen gerelateerd aan een disbalans in Kapha Dosha zijn onder andere een trage stofwisseling, verstopte neus, hormonale acne, diabetes, urinewegproblemen, vette haren, cellulitis met oedeem, en hoge cholesterolwaarden. Huidverzorgingsproducten gericht op de Kapha Dosha kunnen vooral zuiverende, matterende en licht hydraterende eigenschappen bevatten om zo weer balans te brengen.

Ayurvedisch Kapha Periode en Lichaamsreacties

Tijdens de late winter en het begin van de lente is het in de Ayurvedische leer de periode waarin Kapha dominant is. Deze overheersing kan merkbare effecten hebben op zowel de huid als het algehele welzijn. Men kan een toename van afvalstoffen in het lichaam ervaren, wat vaak het gevolg is van binnenshuis verblijven en de consumptie van zware of suikerrijke voeding. Het resultaat is vaak een gevoel van lethargie en een gebrek aan motivatie. De huid kan er ook dof uitzien en onzuiverheden vertonen.

 • Lichamelijke sensaties: vermoeidheid, zwaarte
 • Huidconditie: dofheid, verhoogde olieproductie, onzuiverheden
 • Emotionele toestand: uitstelgedrag, neiging tot overeten, gehechtheid

Ongeacht of je huidtype normaal gesproken Vata of Pitta is, kunnen deze Kapha-symptomen optreden. Een Ayurvedische Detox-kuur en onderhoudsritueel voor de huid, specifiek tegen Kapha, kan bevorderlijk zijn voor herstel en balans. Het ondernemen van actieve stappen kan helpen om vitaliteit te herwinnen en het welzijn te verbeteren.

Tips om Ayurvedische Kapha in Balans te Brengen

Om de Ayurvedische Kapha dosha in evenwicht te brengen, is beweging zeer belangrijk. Een dagelijkse routine met activiteit in de open lucht is aan te raden. Het opstaan vóór 6 uur ’s ochtends is ideaal, aangezien dit het moment is waarop de Vata en Kapha tijden elkaar overlappen.

Een aangepast dieet met licht, droog en warm voedsel is effectief. Het volgende wordt aangeraden:

 • Gestoomde groenten met volkoren rijst
 • Knapperige vruchten, zoals appels
 • Beperken van suikerrijke, vette en bewerkte voedingswaren

Het drinken van lauw tot warm water is beter dan koude, zoete dranken. Voor een kalmerend effect kan men kiezen voor Kruidenthee specifiek voor Kapha.

Huidverzorging moet reinigend en verwarmend zijn. Het opnemen van een Detox Serum onder de dagelijkse crème of regelmatig gebruik van een Reinigend Gezichtsmasker draagt bij aan de vermindering van Kapha. Kies voor een Gezichtscrème voor Kapha met stimulerende ingrediënten zoals gember om de doorbloeding te bevorderen.

Lichaamsmassages met Ahimsa Zijden Handschoenen zijn aan te bevelen, om de huid en het lymfesysteem te stimuleren. Deze tactiek werkt goed tegen cellulitis, met name in combinatie met de Garshan Dren Kapha Bodycrème.

Tot slot zijn Tisama Kruidendranken ideaal voor een natuurlijke Ayurvedische detox, vooral aan het einde van de winter. Deze dranken bestaan uitsluitend uit pure kruiden, bloemen en vruchten en bevatten geen suiker of onnodige toevoegingen. Aanbevolen voor detox zijn de Digest Depur en Kapha Dren, toegevoegd aan warm water als thee.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda, een eeuwenoude geneeskundige traditie uit India, ziet lichaam en geest als een geïntegreerd geheel. Deze traditionele vorm van geneeskunde benadrukt het evenwicht van drie levensenergieën, bekend als de “Dosha’s”: Vata, Pitta en Kapha. Iedere Dosha bezit unieke kenmerken:

 • Vata: gerelateerd aan beweging en activiteit
 • Pitta: geassocieerd met metabolisme en transformatie
 • Kapha: staat voor structuur en lubricatie

Zowel in de mens als in de omgeving manifesteren deze Dosha’s zich divers; ze beïnvloeden onze emotionele gesteldheid, de seizoenen en zelfs de huidverzorging, zoals bij de producten van het Ayurvedische merk Lakshmi.

Hoe kan ik mijn Dosha-type bepalen?

Binnen iedere persoon zijn drie Dosha’s aanwezig, waarvan de verdeling je unieke ‘Ayurvedische profiel’ vormt. Dit profiel kan na verloop van tijd enigszins fluctueren. In veel gevallen is er sprake van een primaire Dosha die overheerst, aangevuld door een of meer secundaire Dosha’s. Bijvoorbeeld, men kan dominant Vata met Pitta kenmerken zijn, of Pitta met Kapha eigenschappen.

Elke Dosha heeft zijn karakteristieke positieve en mogelijke uitdagende kenmerken, maar geen enkele wordt als superieur beschouwd. Het streefdoel is een evenwichtige verdeling van deze Dosha’s.

Kenmerken van je Dosha zijn waarneembaar in zowel fysieke aspecten zoals je huidtype als je temperament. De huid kan als volgt corresponderen:

 • Vata: neigt naar droogheid
 • Pitta: varieert van normaal tot gevoelig
 • Kapha: kan vet zijn en neiging hebben tot acné

Een Ayurveda specialist kan assistentie bieden bij het identificeren van je Dosha-combinatie. Dit gebeurt middels een beoordeling die je gezondheid, voorkeuren, en persoonlijkheidskenmerken in acht neemt. Verder kunnen Ayurvedische experts aanvullende methoden inzetten zoals de beoordeling van de polsslag en de tong, wat diepgaande expertise vereist.