Neti Pot gebruiken – How To & Insider Tips

Heb je al eens je neus gespoeld met een Neti Pot?

De Neti Pot, ook bekend als neuskan of neusdouche, is een hulpmiddel dat zijn oorsprong vindt in de Ayurvedische geneeskunde. Het is specifiek ontworpen voor het uitvoeren van een neusspoeling, een praktijk die de neusholtes vrijmaakt van verstopping en de algehele ademhaling verbetert. Dit instrument, vaak gemaakt van keramiek, plastic of metaal, maakt gebruik van een zoutoplossing om slijm en allergenen uit de neusholtes te verwijderen.

De praktijk van het spoelen van de neus met een Neti Pot wordt al eeuwenlang toegepast en is erkend voor de positieve impact op de ademhaling en sinusgezondheid. Het wordt gebruikt voor het behandelen van diverse aandoeningen zoals verkoudheid, sinusitis en allergieën. Ondanks de eenvoud van het gebruik ervan, is het van belang dat gebruikers de juiste techniek aanleren en hygiëneprincipes volgen om complicaties te vermijden.

Ik heb al mijn hele leven last van allergieën en hooikoorts en het gebruik van een Neti Pot heeft me merkbare verlichting van mijn symptomen gebracht. Door pollen en andere allergieveroorzakende deeltjes direct uit de neus te spoelen, worden de slijmvliezen aanzienlijk ontlast. Deze methode verwijdert niet alleen allergenen, maar ook overtollig slijm en onzuiverheden, wat resulteert in een fris en schoon gevoel. In de Ayurveda wordt deze methode zeer gewaardeerd omdat het zou bijdragen aan de helderheid van het derde oog, het voorhoofdchakra.

Toegegeven, deze methode kan in het begin onbekend lijken, maar na een korte periode van gewenning is het heel gemakkelijk toe te passen en duurt het maar een paar minuten. Dagelijks gebruik wordt aanbevolen, vooral ’s ochtends en ook ’s avonds als dat nodig is, bijvoorbeeld om de blootstelling aan pollen bij hooikoorts te minimaliseren.

How to:

 • Voordat je een Neti Pot gebruikt, moet je de juiste zoutoplossing bereiden.
 • Idealiter wordt Himalayazout gemengd met lauw, gefilterd of gekookt water. Je kunt ook zakjes neusspoelzout gebruiken, maar gebruik nooit gewoon keukenzout, want dat bevat toevoegingen.
 • Gebruik ongeveer een halve theelepel per 100 ml water.
 • Het zout moet volledig oplossen in het water.
 • Het water moet lauw zijn; controleer dit altijd voor gebruik.
 • Af en toe kunnen er tintelingen in de sinussen optreden, maar dit maakt snel plaats voor een aangenaam gevoel.

Mijn persoonlijke tip:

Ik houd mijn Neti-gerei bij de hand in een keukenla bij de waterkoker en gebruik gefilterd water. Om de neti pot te vullen, voeg ik een Nasaline zoutzakje toe en giet er lichtjes heet water over, gevolgd door koud water om de ideale lauwe temperatuur te bereiken, die ik altijd controleer met mijn vinger. Op deze manier voorbereid, doe ik de neusspoeling direct boven de gootsteen om omwegen te vermijden en direct te kunnen beginnen.

Instructies:

 • Vul de Neti Pot met de hierboven beschreven zoutoplossing.
 • Plaats de tuit van de Neti Pot voorzichtig in één neusgat, terwijl je boven de gootsteen staat.
 • Ontspan en kantel je hoofd zijwaarts zodat de oplossing door het andere neusgat naar buiten kan stromen.
 • Blijf rustig en adem door je mond.
 • Adem na het spoelen krachtig uit door je neus.
 • Ga naar de andere kant van je neus en herhaal het proces.
 • Beweeg je hoofd dan heen en weer en heen en weer om al het resterende water te verwijderen.
 • Snuit je neus zachtjes als dat nodig is.

Na het spoelen kun je de neusgaten inwrijven met een druppel sesam- of kokosolie om het comfort te verhogen. Dit helpt om de slijmvliezen te hydrateren en te beschermen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel de spoeling in het begin ongemakkelijk kan zijn, regelmatig gebruik kan leiden tot verlichting van de symptomen. Begin het gebruik van de Neti Pot op een rustige dag zonder je te haasten om de methode onder de knie te krijgen. Geduld en consistentie zullen leiden tot een gevoel van helderheid en zuiverheid in de neus.

Gezondheidsvoordelen van de Neti Pot

Neti Pots bieden verschillende gezondheidsvoordelen, met name op het gebied van nasale reinheid en verlichting van sinusproblemen.

Verlichting bij Sinusproblemen

Een Neti Pot wordt gebruikt om verlichting te bieden bij sinusproblemen, zoals bij een voorhoofdsholteontsteking of chronische sinusitis. Door het spoelen van de neusholtes met een zoutoplossing kunnen gebruikers ervaren dat hun sinussen minder verstopt zijn en dat de druk vermindert. Hierdoor kan men een verbetering in ademhalingscomfort ervaren en kunnen de symptomen van sinusproblemen worden verminderd.

Ondersteuning van Neushygiëne

Het regelmatig spoelen van de neus met een Neti Pot kan de neushygiëne bevorderen. Het verwijdert overtollig slijm en houdt de neusholtes schoon, wat essentieel is voor het handhaven van een goede werking van het natuurlijke immuunsysteem van het lichaam. Dit kan helpen bij het voorkomen van infecties en het verbeteren van de algehele gezondheid van de neus en luchtwegen.

Risico’s en Bijwerkingen

Het gebruik van een Neti Pot is over het algemeen veilig, mits men steriele oplossingen en schoon water gebruikt. Het niet volgen van de instructies kan echter leiden tot neusbijholte-ontstekingen of zelfs infecties. Gebruikers moeten ervoor zorgen dat zij de Neti Pot na elk gebruik grondig reinigen om bacteriële groei te voorkomen.

 • Risico’s kunnen ook inhouden:
  • Gebruik van ongezuiverd water
  • Verkeerde mengverhoudingen van de zoutoplossing
  • Onregelmatig of incorrect gebruik
 • Bijwerkingen kunnen zijn:
  • Irritatie van de slijmvliezen
  • Neusbloedingen bij te intensief gebruik
  • Oorpijn of infecties bij verkeerde toepassing

Alternatieven en Vergelijkingen

Voor diegenen die geen gebruik willen maken van een Neti Pot zijn er andere opties beschikbaar. Saline neussprays en neus irrigators die een vergelijkbare zoutoplossing gebruiken, kunnen alternatieven zijn. Zij bieden dezelfde voordelen zonder de noodzaak van een pot. Het is belangrijk om te erkennen dat terwijl deze alternatieven handig kunnen zijn in gebruik, ze wellicht minder grondig reinigen in vergelijking met de traditionele Neti Pot methode.

 • Vergelijkingen:
  • Neti Pot: grondige reiniging, vereist bepaalde vaardigheid
  • Neusspray: makkelijk in gebruik, minder invasief
  • Neus irrigator: alternatief voor Neti Pot, mogelijk duurder

Elk alternatief heeft zijn eigen voor- en nadelen en de keuze hangt af van persoonlijke voorkeur, comfort en medisch advies.