Hoe gebruik je een Ayurvedische Tongschraper?

De Voordelen van een Koperen Tongschraper

Een koperen tongschraper draagt bij aan een goede mondgezondheid door een reeks van voordelen:

 • Verwijdert mondafval: Het instrument is doeltreffend in het opruimen van voedselresten, bacteriën, en dode cellen die zich op de tong ophopen.
 • Bestrijdt slechte adem: Regular gebruik helpt bij het elimineren van de ongewenste geur veroorzaakt door bacteriële uitscheiding, vooral zwavel.
 • Verbetert de smaak: Schoonmaken van de tong kan de smaakbeleving verbeteren door de smaakpapillen vrij te maken van een laagje afval.

De traditie van het gebruik van tongschrapers van koper heeft zijn wortels in oosterse culturen, waar het al eeuwenlang als een standaard hygiënepraktijk wordt gezien. Een gereinigde tong is essentieel voor een fris gevoel en een algehele mondhygiëne.

Ayurvedisch Mondverzorgingsritueel

De eerste stap in dit ritueel is het gebruik van flosdraad om etensresten en plaque tussen de tanden te verwijderen. Gevolgd door een diepere reiniging tussen de tanden met behulp van een houten tandenstoker of een interdentale borstel zoals soft-picks. Vervolgens poetst men de tanden grondig, niet te vergeten het tandvlees en het verhemelte, waar bacteriën zich eveneens kunnen ophopen, en spuwt men de tandpasta uit zonder direct na te spoelen.

Gebruik van de Tongschraper:

 • Houd de tongschraper vast, met de open kant naar voren gericht.
 • Open de mond en steek de tong uit.
 • Plaats de schraper zo ver mogelijk aan de achterzijde van de tong.
 • Schraap voorzichtig, zonder hard te drukken, vanaf de achterkant naar voren.
 • Herhaal deze beweging 3 tot 4 keer.
 • Spoel de afgekrabde substantie van de schraper elke keer af.

Men dient extra voorzichtig te zijn bij het schrapen van de achterkant van de tong om de grote, iets uitstekende smaakpapillen niet te beschadigen. Aanvankelijk kan er een reflex optreden die aanzet tot kokhalzen; dit is normaal en neemt af naarmate men meer ervaring opdoet met de handeling.

Afsluitende stappen:

 • Spoel na het schrapen de mond grondig met water.
 • Gorgel om resten achter in de mond en op de amandelen te verwijderen.

Voor een extra reinigende werking kan men natuurlijke mondwater gebruiken, zoals een mengsel van water met Grapefruitzaadextract, Tea Tree olie of zout. Ook kan men kiezen voor een spoeling met Kokos- of Sesamolie, bekend als oil pulling, wat toxines uit de mondholte kan opnemen, de tanden kan helpen verbleken en zorgt voor een frissere adem.

Didactische informatie over de Tongschraper:

Koperen tongschrapers worden geprezen in de Ayurveda vanwege hun antibacteriële eigenschappen, doordat ze diep in de groeven en poriën van de tong kunnen reiken. Plastic schrapers en het poetsen van de tong met een tandenborstel verwijderen daarentegen vaak alleen vuil aan de oppervlakte. Een koperen tongschraper gaat bij zorgvuldig onderhoud vele jaren mee.

Voor aanstaande moeders kan tijdens de zwangerschap de smaak- en geurbeleving veranderen. De tongschraper kan een uitkomst bieden bij de strijd tegen onaangename smaaksensaties en minder behoefte creëren om frequent iets te consumeren voor een prettige smaakervaring.

Waarschuwing: Continu slechte adem of aanhoudende problemen in de mondholte ondanks goede hygiëne dienen met een tandarts besproken te worden voor professioneel advies.