• Lorem ipsum

Essentiele Olie - Hoe werkt Aromatherapie?

30 Oct 2020
door Marissa

Etherische Olie Puur (enkelvoudig) en Sinergy Olie (meervoudig).
De basis voor Aromatherapie is pure Etherische Olie. Lakshmi heeft een zeer uitgebreide lijn van Pure Essentiele Olie (enkelvoudig samengesteld) zoals Lavendel, Roos en Eucalyptus. Dit is de essentie van de plant, en wordt door destillatie gewonnen uit kruiden, vruchten en bladeren. Etherische Olie is zeer krachtig en dient druppelgewijs gebruikt te worden.

Nooit onverdund op de huid aanbrengen of innemen, altijd mengen met een (plantaardige, koudgeperste) basisolie, basiscreme, neutrale klei, neutrale badolie of neutrale douchegel/badschuim/shampoo. Let er bij het mengen op, dat je rechtstreeks contact met je huid vermijdt (dus eerst het basis product in je handpalm, en dan pas etherische olie erbij druppelen).

Etherische Lavendel olie en Tea Tree olie vormen de uitzonderingen die wel onverdund gebruikt mogen worden op de huid. Echter altijd plaatselijk (bijv. op een pukkeltje) en 1 druppel per keer. Ook mogen deze essentiele olien toegepast worden bij een wond(je), gezien de genezende en kalmerende werking. Dan wel eerst mengen met een beetje basisolie, zodat je het goed kunt verdelen en niet teveel gebruikt. Gebruik altijd je gezonde verstand hierin, en zoek in eerste instantie medische hulp bij grotere (brand)wonden.

De Kruiden Olie 108 Ongemakken en de Chakra Olien mogen tevens onverdund worden aangebracht, maar ook weer in kleine hoeveelheden. Ze bevatten namelijk al een ‘draag olie’, oftewel plantaardige basis olien zoals Sesam of Amandel, die de drager zijn van de etherische olie. Ook de Grapefruit Seed Extract Olie mag puur op de huid gebruikt worden, juist bij wondjes, ontstekingen etc.   

Alle andere soorten essentiele olie alleen aanbrengen op een intacte huid (dus niet op wondjes e.d.). Vermijd contact met ogen en slijmvliezen en spoel je handen af na gebruik.

Daarnaast zijn er nog de Etherische Olie Sinergy’s. Dit zijn voorgemixte essentiele olien, zonder draag-olie. Je gebruikt deze op dezelfde manier als de enkelvoudige etherische olie (dus niet puur op de huid gebruiken). De essentiele olie soorten in een Sinergy zijn perfect op elkaar afgestemd, en vormen samen een harmonisch geheel. Er is een Sinergy voor elke gelegenheid! Om beter te slapen, voor optimale concentratie en helderheid, of gewoon om even lekker te ontspannen.

Bedenk dat enkelvoudige etherische olie al zeer krachtig is, het is niet aan te raden zelf verschillende olien te gaan mengen, tenzij je hierin gediplomeerd bent als aromatherapeut en de werking juist kunt inschatten. De Sinergy olien van Lakshmi hebben altijd een correcte en veilige samenstelling van verschillende etherische olien.

Aromatherapie en Ayurveda.
Bij elke etherische olie staat de werking op de Ayurvedische Dosha’s vermeld. Bijvoorbeeld: V- P+ K-. Deze olie werkt dan: Vata verlagend, Pitta verhogend, Kapha verlagend. Dus als je van nature een Vata constitutie hebt, zal Vata Dosha doorgaans (te) hoog zijn, waardoor het wenselijk is om Vata te verlagen / te kalmeren / in balans te brengen. Een etherische olie met V- en/of K+ is dan geschikt. Een olie met V+ zou dan minder geschikt zijn, omdat Vata al (te) hoog is en je dit dus niet verder wilt verhogen. Om Vata te kalmeren is een K+ olie doorgaans ook goed, omdat Kapha de tegenhanger is van Vata. Meer Kapha is dus minder Vata.

Op deze manieren kun je genieten van jouw Etherische Olie:

Diffuser: voeg 6 tot 15 druppels olie toe aan het water van de Aroma Diffuser.

Bad: Geniet van een weldadig bad, de kracht van de plant zal via je huid en ademhaling zijn werk doen. Voeg 10 tot 15 druppels olie toe aan wat neutrale badolie/schuim, goed mengen en dan toevoegen aan het badwater. Dus geen etherische olie zo in het water druppelen, de olie zal namelijk in druppels blijven drijven, en niet oplossen in het water. 

Voetbad: Verwen je voeten! De werkstoffen uit de essentiele olie worden via de huid van de voetzolen makkelijk opgenomen. Voeg 5 druppels toe, op dezelfde manier als in bad.

Massage: Geeft een heilzaam en heerlijk effect aan je massage. Voeg enkele druppels etherische olie toe aan een plantaardige basisolie, en gebruik dit om jezelf mee in te smeren na het douchen, of voor een uitgebreidere massage. 

Masker of pakking: Laat je huid profiteren van de kracht van de plant. Meng een paar druppels met een neutrale groene of witte klei, en breng aan op de huid. Laat 15 minuten inwerken. Afspoelen met ruim water.

Inhalatie: Doe wat gekookt water in een teiltje, voeg 10 druppels etherische olie toe, bedek je hoofd met een handdoek, en inhaleer de stoom ongeveer 10 minuten. Essentiele olien zijn uitstekend voor de luchtwegen. Ook kun je een paar druppels op een tissue doen en deze in de buurt leggen.

Wat betekenen de verschillende kwaliteiten die genoemd staan bij de herkomst?
Bij elke enkelvoudige etherische olie die aangeboden wordt op BioSelfCare.nl, staat duidelijk vermeld wat het land van herkomst is, en welke ‘kwaliteit’ de plant heeft. Deze kwaliteiten zijn:

Bio. Dit betekent dat de plant gegarandeerd Biologisch gecertificeerd wordt gekweekt, dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Wild. Deze plant wordt (met toestemming van de plaatselijke overheid) geoogst ‘in het wild’, en dus niet gekweekt. Een wilde plant kan geen gecertificeerd ‘bio’ label hebben, dat kan alleen bij gekweekte planten. De leveranciers waar Lakshmi mee samenwerkt oogsten altijd met respect voor de natuur, en er is veel aandacht voor behoud van de natuurlijke flora van het gebied waar de planten gewonnen worden.

Trad. De plant wordt traditioneel opgekweekt, dus niet perse (gecertificeerd) biologisch. Dit is namelijk niet altijd mogelijk of wenselijk voor bepaalde plantensoorten. Daarnaast zijn voor sommige boeren de kosten gewoon te hoog om zich te laten certificeren, ondanks dat ze wel biologisch werken. 

Demeter. Dit betekent dat een plant biologisch gekweekt is, maar dan volgens de hogere ‘Demeter’ standaard. Dit wordt ook wel 'biologisch dynamisch' genoemd. Demeter gaat nog een stapje verder dan ‘gewoon’ biologisch, hierbij wordt bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de maanstand, de bacteriesamenstelling in de kweek-aarde, enz. Waarom zijn dan niet alle biologische planten ook Demeter? Dit is niet altijd haalbaar voor iedere plantensoort, niet alle plantensoorten zijn geschikt voor deze manier van telen. Daarnaast is de Demeter teelt uiteraard ook kostbaarder en intensiever dan traditionele of gewone biologische kweek, veel boeren hebben hier geen gelegenheid of middelen voor.

Abs. Oftewel Absolue. Dit verwijst naar een specifieke extractie-methode die gebruikt wordt om de etherische olie uit bloemen te winnen. Zoals bijvoorbeeld Jasmijn en Lotus.

Kortom, het hangt er maar net vanaf welke methodes er beschikbaar zijn voor elke plantensoort. De genoemde ‘kwaliteiten’ zeggen dus niks over de letterlijke kwaliteit van de olie. De etherische olien die verkrijgbaar zijn in deze webshop zijn altijd van uitstekende kwaliteit en indien mogelijk / beschikbaar, ook biologisch.

Waarom zijn er zulke grote prijsverschillen tussen de Etherische Olien?
Wellicht is het je opgevallen, dat bepaalde soorten olie (veel) duurder zijn dan andere. Dit heeft te maken met verschillende factoren, zoals de zeldzaamheid / verkrijgbaarheid van de plant, de manier van oogsten, en de hoeveelheden die nodig zijn voor 1ml pure essentiele olie. Rozen Olie is bijvoorbeeld zeer kostbaar, omdat er enorme hoeveelheden rozenblaadjes nodig zijn om er etherische olie van te maken. Daarnaast kan er alleen op bepaalde tijdstippen en met de hand geoogst worden. Dat maakt deze olie veel duurder dan bijvoorbeeld Sinaasappel Olie, waarvan de vruchten jaarrond ruim verkrijgbaar zijn en veel gemakkelijker te oogsten. Let daarom altijd goed op hoeveel ml olie er in een verpakking zit voor je deze aanschaft, om teleurstellingen te voorkomen. Zo kost de Rozen Olie van Lakshmi €63,95 per 1ml, en de Sinaasappel Olie €10,75 voor 10ml (oftewel €1,08 per 1ml). Rozen Olie is dus letterlijk 60 keer zo duur als Sinaasappel Olie!

Hieronder een handig overzicht van de verkrijgbare Essentiele Olie formaten:
-XXS (1ml)
-XS (2ml)
-S (5ml)
-M (10ml)
-L (30ml)

Floral Water (ook: hydrolaat).
Dit is kruiden- of bloemenwater, en bevat de levenskracht en eigenschappen van de plant, in delicate en verdunde vorm. Het bevat geen olie. Daarom kan het rechtstreeks op de huid of in badwater gebruikt worden, zonder te hoeven verdunnen. Het hydrolaat wordt verkregen tijdens het destilleren van Etherische Olie uit planten. De stoom die vrijkomt bij dit proces, wordt opgevangen en vormt het Floral Water.

Je kunt kruidenwater op zeer veel manieren inzetten, o.a. als verzorgende Tonic op de huid, natuurlijke Deodorant of Intiemverzorging, gezonde Luchtverfrisser, balancerende Auraspray, toegevoegd aan Badwater of een Voetenbad, en als helend Compres bij allerlei huidproblemen en gezondheids-kwaaltjes. Ook zeer geschikt als Haarverzorging en bij een droge of juist vette hoofdhuid en roos.

Plantaardige Basis Olie (ook: vette planten olie). 
Dit zijn vettige plantaardige olien die doorgaans worden gewonnen uit noten en zaden. Bijvoorbeeld Sesam Olie, Abrikoos Olie, Argan Olie, Kokos Olie. In de aromatherapie kun je deze als ‘draag olie’ gebruiken voor etherische olie, zodat je deze veilig en effectief over de huid kunt verspreiden. Je kunt deze soort olie niet gebruiken in een diffuser, omdat ze niet vluchtig is zoals etherische olie, en daarom niet zal verdampen.

Op zichzelf gebruikt heeft plantaardige basis olie daarnaast een verzorgende en verzachtende werking op de huid. Elke vette planten-olie heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, die ook weer aansluiten bij de Ayurvedische Dosha’s. Zo heeft een Vata huid bijvoorbeeld baat bij Sesam Olie (deze olie heeft ‘Kapha eigenschappen’, namelijk voedend en vol). De Pitta huid heeft dan weer liever Kokos Olie (vanwege de Pitta verlagende eigenschappen, namelijk verkoelend en niet al te vet).

Belangrijk: Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts, aromatherapie is geen vervanging voor medische zorg, maar bedoeld ter preventie en ondersteuning, alsook het bevorderen van het algehele gevoel van welzijn.

Indien je etherische olie inwendig wilt gebruiken, doe dit dan altijd in overleg met een gediplomeerd aromatherapeut. Dit geldt ook als je zwanger bent, controleer altijd of je een bepaalde olie dan veilig kunt gebruiken. Zo staat bijvoorbeeld Rozemarijn van het chemotype Verbenon erom bekend dat het beter niet (inwendig) gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap.

Essentiele olie kan vlekken geven op textiel e.d., hou hier rekening mee als je het bijv. op je kussensloop of kleding wilt gebruiken. Test de Etherische Olie die je wilt gaan gebruiken altijd eerst even op de binnenkant van je elleboog (uiteraard niet puur, maar gemengd met wat vette basisolie). Indien je na 48 uur geen reactie ziet, kun je ervanuit gaan dat de olie zonder problemen gebruikt kan worden.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over Aromatherapie, of wil je graag persoonlijk advies? Naast Schoonheidsspecialiste ben ik ook gediplomeerd Aromatherapeut, dus ik help je graag! Je kunt rechtstreeks contact met mij opnemen via [email protected]

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Naast functionele cookies, waardoor de website goed werkt, plaatsen we ook analytische cookies om onze website te verbeteren. Daarnaast plaatsen we persoonlijke cookies, zodat wij jou gepersonaliseerde content kunnen laten zien. Meer weten? Lees er alles over in ons cookiebeleid. Als je onze website optimaal wilt gebruiken, dan is het handig dat je onze cookies accepteert. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »